A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Маньківський навчально-виховний комплекс ”Заклад загальної середньої освіти I-III ступенів - гімназія”
Маньківської селищної ради Черкаської області

Прості поради батькам, як заохотити дитину до навчання

Дата: 26.07.2021 10:26
Кількість переглядів: 82

У батьків часто виникає запитання: «Як навчити дитину рахувати, читати, міркувати легко і без примусу?». Є чудовий, універсальний метод – навчання у реальному житті.

Не кожній малій дитині цікаво відкласти іграшки, сісти за стіл, розкласти підручники та зошити і почати «гризти» важку науку. Звичайно, ж такі завзяті розумники є, але це швидше виняток. Що ж робити батькам, аби заохотити дитину до навчання?

Сформувати одну просту звичку – розмовляти з дитиною з користю! Результати не змусять себе чекати. Як це працює, розглянемо на прикладах: 

  • Відпустка всією родиною – прекрасний час для навчання у формі гри. Під час подорожі поїздом чи машиною не сидіть кожен у своєму телефоні, а потратьте цей час на результативну роботу: пограйте у слова, навчіть дитину визначати час за годинником, вивчіть вірш або текст улюбленої пісні.

  • Під час прогулянки парком не мовчіть, а ставте дитині провокативні  запитання. Наприклад, «як ти гадаєш, чому зараз на деревах листочки зелені, а коли ми гуляли тут востаннє, вони були жовті?». Дитина не повинна знати відповіді на Ваше запитання, але вона почне  мислити та пропонувати свої ідеї – це гарний початок для розмови, під час якої Ви змістовно поясните це дитині.

  • Стоїте в черзі, запропонуйте дитині порахувати людей: скільки стоїть попереду, а скільки позаду вас. Така ситуація для дитини не буде процесом нудного навчання, вона її сприйматиме як цікаву 5-хвилинну гру. Звісно, треба також пам’ятати про правила чемної поведінки серед людей і не заважати іншим.

  • Проходите повз магазин, на якому великими літерами написана його назва? Одного дня називаєте ті літери, які вже відомі, через два дні, – склади, через тиждень прогулянок повз цей магазин вже читаєте назву повністю.

  • Прихід гостей – чудова нагода  порахувати необхідну кількість тарілок, серветок, стільців. Спровокуйте ситуацію: «у нас буде 6 гостей, а тарілок лише 5. Цікаво, скільки гостей можуть залишитися без смаколиків, якщо ми не знайдемо додатковий посуд?» Або «пиріг розрізали на 9 шматків, а нас 6, цікаво, чи залишиться ще випічка на сніданок?».

  • Якщо ви полюбляєте ліпити пельмені та вареники, то, щоб процес був цікавим та ефективним для дитини, треба або вимкнути у квартирі світло, або не вмикати телевізор. Ліпити з тіста, качати його, формувати різні фігури – все це розвиток мілкої моторики (дитина потім краще буде писати). Також це величезний аеродром для Вашої фантазії: вигадуйте математичні задачі, розмовляйте, ставте проблемні запитання.

  • Шлях від дому до садочка чи школи можна подолати цікаво та з користю. Спробуйте рахувати кроки між зупинками, тварин, птахів, зустрічний транспорт. Аналізуйте зміни в живій та неживій природі, спостерігайте за всім, що Вас оточує. Якщо це буде в системі, дитина почне сама робити правильні висновки та задавати глибші за змістом запитання.

  • Якщо у вас є декілька вільних хвилин і ви не маєте поняття, чим зайняти цей час, пограйте з дитиною в гру «Що було вчора?» або «Що я вчора смачненького з’їв». Суть завдання – розвивати логічне мислення та пам'ять дитини на простих життєвих ситуаціях. Це весело, пізнавально та зовсім не сприймається як навчальний процес.

  • Періодично повторюйте алгоритми різних дій: розповідайте порядок підготовки до сну, проводити гігієнічні процедури. Коли готуєте нескладну страву, вголос коментуйте послідовність дій, залучайте до посильної взаємодії дитину.

Важливе правило в будь-якій співпраці з дитиною – навчіться уважно її слухати та, якщо ви буваєте неправі, визнавайте власні помилки.  Не панікуйте, коли дитина дає неправильну відповідь на ваше запитання, вислухайте та прокоментуйте думки, проговоріть правильний варіант. Навчайте з бажанням бути порадником, помічником, другом і наставником, а не суворим командиром.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора